Een bankrekening openen in Turkije

Een bankrekening openen in Turkije

Print Friendly and PDF

Het openen van een bankrekening in Turkije biedt aantrekkelijke voordelen.
De meeste diensten zijn gratis en via internet bankieren, kunt u gemakkelijk u rekeningen beheren.
Let er wel op dat er een aantal banken zijn die rekening beheer kosten per maand of per jaar in rekening brengen. Via een turkse bankrekening kunt u uw bank machtigen om uw water en elektriciteit en eventueel telefoon en internet diensten automatische per maand af te schrijven. Voor bedrijfsrekeningen kunt u zelf uw bank machtigen om salarissen en sociale premies per maand te betalen.

Om een rekening te openen is het niet verplicht om in Turkije te wonen.
Uiteraard moet u wel tijdens de opening van de rekening zelf aanwezig zijn, of iemand volmachten om namens u te kunnen handelen.

Voordat u een bankrekening kunt openen zult u zich eerst te moeten wenden voor registratie bij de  Turkse belastingdienst. Hier krijgt u een belastingnummer (Vergi numarasi).
Een kopie van het paspoort is voldoende tijdens de aanvraag. Dezelfde dag krijgt u uw belastingnummer.

Vervolgens kunt u zich wenden tot een Turkse bank om een  bankrekening te openen.

Een betaalrekening is een basisdienst van de bank waar iedereen recht op heeft. De betaalrekening kunt u gebruiken voor het dagelijkse beheer van uw geld zoals het opnemen/storten en het doen van overschrijvingen.


Internet Bankieren
Met internet bankieren, kunt u gemakkelijk uw vaste lasten betalen zoals gas, water en licht. Het aanvragen van internet bankieren, kunt u het beste doen tegelijkertijd met het openen van een nieuwe rekening
Let er wel op dat veel banken in Turkije gebruik maken van uw mobiel telefoonnummer voor het verlenen van toegang tot internet bankieren.
Tijdens het inloggen, wordt er gevraagd een code die verstuurd wordt naar uw mobiele telefoon. Zorg ervoor dat u mobiel dan ook in het buitenland werkt zodat u de sms codes kunt ontvangen.

Openingstijden banken in Turkije
De banken in Turkije zijn geopend van 9u tot 17u en gedurende deze tijd heeft u volledige toegang tot alle bankdiensten. Bankfilialen in grote winkelcentra sluiten echter pas om 10 uur en filialen op luchthavens zijn 24/7 geopend.