Je huisdier mee naar Turkije

Je huisdier mee naar Turkije

Print Friendly and PDF

Een huisdier, we kennen ze allemaal, klein en groot. Voor velen is een huisdier als een gezinslid, een onderdeel van de familie. Voornamelijk wanneer het een hond of kat betreft benoemen we vaak hun karaktereigenschappen wanneer we het over hen hebben, net alsof we het over een mens hebben. Juist daarom is het soms moeilijk om tijdens een vakantie periode ‘’afscheid’’van hen te moeten nemen. Voor 1 of 2 weken kunnen de meeste, wanneer er een goed tijdelijk verblijf bij familie, vrienden of een dierenpension is gevonden nog wel zonder hen. Maar wanneer het verblijf in het buitenland voor een langere periode is, wordt het in de meeste gevallen een ander verhaal. Men wil graag de trouwe vriend mee op vakantie nemen.

Zoals jullie wellicht wel zullen begrijpen gaat dat niet zo maar en komt er wat voorbereidend werk aan te pas. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker wanneer het reizen met huisdieren betreft. Om de huisdierliefhebber een beetje op weg te helpen hebben we de belangrijkste punten op een rijtje gezet.

  • Allereerst is het belangrijk ervoor te zorgen dat je huisdier gezien en onderzocht wordt door een gekwalificeerde dierenarts. De dierenarts voorziet het huisdier van alle benodigde vaccinaties, gezondheid verklaringen en een dierenpaspoort. Op het moment is het nog niet nodig voor Turkije dat je huisdier gechipt is, maar dat zou in de toekomst wel kunnen veranderen.
  • De dierenarts dient het huisdier maximaal 96 uur voor transport voor de laatste maal onderzocht te hebben. 
  • Alle papieren, paspoort, gezondheidsverklaringen en vaccinaties, dienen gezien en gestempeld te worden door de afdeling van landbouw in het land van vertrek.
  • Uw dierenarts kan U precies vertellen welke vaccinaties er nodig zijn. Houd er rekening mee dat de vaccinaties niet ouder mogen zijn dan 6 maanden voor vertrek en op zijn laatst 15 dagen voor vertrek verstrekt zijn.
  • Het invoeren van ‘’gevaarlijke’’ rassen, zoals Pitbull Terriër en de Japanse Tosa is verboden.
  • Het is mogelijk om per persoon maximaal 1 kat, 1 hond, 1 vogel of 10 aquarium vissen mee te nemen, zonder bijkomende kosten. Wanneer men meerdere dieren wil invoeren wordt dit gezien als commerciële import en zijn er andere procedures van toepassing.

Wanneer het huisdier gezond is en de benodigde papieren heeft, hoeft het dier bij aankomst in Turkije niet in quarantaine. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben een eigen dieren vervoer beleid. Vraag hiernaar voordat U boekt, om teleurstellingen te voorkomen.

Fijne vlucht gewenst voor U en Uw trouwe viervoeter.