Nieuwe regelgevingen voor 2023

Nieuwe regelgevingen voor 2023

Print Friendly and PDF

De informele economie is tegenwoordig niet alleen voor de ontwikkelingslanden een problem maar ook voor de meest ontwikkelde landen een dilemma die de bestrijding rechtvaardigt.


In de strijd tegen de informele economie, in zijn eenvoudigste bewoordingen 'de belastingontduiking', is gisteren door het Turkse kabinet de "Actieplan Tegen Informele Economie" voor de periode 2023-2025 gelanceerd. Het uiteindelijke doel is om de duurzame groei in de economie te verzekeren voor het optimalisering van de inkomensverdeling tussen de bevolking, voorkomen van het belastingverlies en vergroten van de sectorale concurrentievermogen.


Jahreswechsel 2022 / 2023 - Kostenloses Foto auf ccnull.de


De actieplan van de Ministerie van Financiën voor 2023-2024 is als volgt;


  • De huurovereenkomst zal slechts via de bestaande E-online system elektronisch worden opgesteld en ingevoerd om de besluitvormingsproces tussen partijen te ondersteunen en risicoanalyses uit te voeren. Aan een huurovereenkomst buiten de online system zal geen waarde worden gehecht. Deadline is eind 2024.
  • Het gebruik van het Instant Payment System (FAST) zal worden uitgebreid.
  • Er komt een Product Tracking system voor de voedselproductie. In het kader van illegale groente/fruithandel wordt de integratie van het Groothandel registratiesysteem bevordert.
  • Er komt een Product Tracking system voor de voedselproductie. In het kader van illegale groente/fruithandel wordt de integratie van het Groothandel registratiesysteem bevordert.
  • Nieuwe maatregelen zullen worden genomen om de smokkel van tabaks- en alcoholproducten en brandstof tegen te gaan.
  • De arbeidswetgeving zal vernieuwd worden; nieuwe arbeidsmodellen zoals flexibel werken en werken op afstand worden opgenomen in de wetgeving om het ongeregistreerd arbeid in dit kader aan banden te leggen.
  • De girale loonbetaling wordt verplicht.
  • Meedingen bij de openbare aanbestedingen wordt niet mogelijk gemaakt voor de werknemer die niet-geregistreerde werknemers in dienst hebben. Dat geldt ook voor de overheidssubsidies.
  • De girale betaalmogelijkheden zullen worden aangemoedigd om het gebruik van contant geld te verminderen.