Nieuwe visumregels voor toeristen in Turkije

Nieuwe visumregels voor toeristen in Turkije

Print Friendly and PDF

Vanaf 1 februari 2012 veranderen de visumregels voor toeristen in Turkije en wordt het verblijf in Turkije aan strengere regels gebonden.

Voorheen kon men een visum kopen op het vliegveld dat 90 dagen geldig was. Wanneer men dan langer zou willen blijven, kon men overvaren naar Griekenland en dan op dezelfde dag weer een nieuw visum kopen voor wederom 90 dagen. Tevens was het mogelijk om in Alanya éénmalig het visum te verlengen zonder daarvoor het land uit te hoeven.Wat verandert er precies?

Nederlanders (en overige toeristen) moeten nog steeds bij binnenkomst in Turkije een visum voor een toeristisch verblijf aanschaffen. Dit visum is ook nog steeds maximaal 90 dagen geldig, maar dit keer voor een tijdsbestek van 180 dagen. Dit wordt ook wel de 90/180 dagen regel genoemd. Men mag dus 3 maanden van de 6 maanden in Turkije verblijven.


Is er een visum afgegeven voor minder dan 90 dagen, dan kan deze verblijfsduur eventueel éénmalig worden verlengd naar maximaal 90 dagen.


Hoe moet deze regeling geïnterpreteerd worden?

Stel, u gaat 1 juli op vakantie naar Turkije en koopt hiervoor een visum op het vliegveld. Dit visum is 180 dagen (zo´n 6 maanden) geldig. In deze periode van 6 maanden mag u 90 dagen (zo´n 3 maanden) in Turkije verblijven. U gaat 30 juli weer terug naar Nederland en houdt dan dus nog 60 dagen over. Zolang u binnen het tijdsbestek van 180 dagen blijft (tot 1 januari) heeft u nog 60 dagen recht om in Turkije te verblijven. Zodra deze 180 dagen om zijn, vervalt het visum en kunt u bij een volgend bezoek weer een nieuwe kopen.

Indien u doorgaans meer als 90 dagen (binnen die 180 dagen) in Turkije wilt blijven kunt u een verblijfsvergunning aanvragen. Met een verblijfsvergunning kunt u zonder visum het hele jaar door het land in en uit. Voor meer informatie over het aanvragen en de prijzen van een verblijfsvergunning vindt u op de website van o.a. de Vreemdelingenpolitie van Antalya.