Nummers Nummers Nummers, uw identificatienummer in Turkije

Nummers Nummers Nummers, uw identificatienummer in Turkije

Print Friendly and PDF


Overal vragen ze nummers in Turkije? 
Welke nummers heeft u allemaal nodig?


U kunt met uw legitimatie naar het belastingkantoor. Op het belastingkantoor krijgt u dan een belastingnummer. Hiermee kunt u een bankrekening openen in Turkije, of verzekeringen afsluiten voor uw auto of opstal. Maar ook uw jaarlijkse gemeentebelastingen en onroerendgoed belastingen registreren en betalen.


De bovenstaande procedure is nog steeds van toepassing, hier is niets aan veranderd. 


Echter Turkije heeft een aantal jaren terug de 11-cijferige idenditeitsnummering ingevoerd voor Turkse inwoners. Nu willen ze de komende jaar dit ook volledig uitrollen voor buitenlanders in Turkije. Voor een Turkse een 11-cijferige nummer, voor de buitenlanders een kortere belastingnummer brengt verwarringen met zich mee. Daarom krijgen alle buitenlanders een 11-cijferige idenditeitsnummer beginnend met de cijfers 99.
De  zogenaamde Idenditeitsnummer voor Buitenlanders (Yabancı Kimlik No) is inmiddels deels ingevoerd. Heeft u er nog geen kunnen bemachtigen dan kunt u deze verkrijgen bij het plaatselijke bevolkingregister. Zonder een woonvergunning (ikamet) via de Plaatselijke politie (afdeling Buitenlanders), kunt u geen idenditeitsnummer krijgen.


Indien u al een woonvergunning heeft kunt u deze  Idenditeitsnummer voor Buitenlanders opvragen via de website voor ikamet houders. U hoeft alleen maar uw geboortejaar (Doğum Yılı) en uw ikamet nummer (İkamet Tezkere no) in te vullen dan zal er een 11-cijferige nummer verschijnen dat begint met 99. Deze moet u goed bewaren.


Via de uitgebreide website kunt u ook na invulling van uw vadersnaam en moedersnaam het 11-cijferige nummer bemachtigen.


Indien u al een Idenditeitsnummer voor Buitenlanders beginnend met 99 heeft. Dan heeft u de mogelijkheid om via dezelfde website een controle te doen. Hiervoor vult u dan het nummer beginnend met 99 in en uw persoonlijke gegevens zullen voor een deel zichtbaar getoond worden voor controle.


Wij willen u ervoor waarschuwen dat indien u niet op tijd de nodige aanvragen heeft gedaan, dat u problemen kunt krijgen voor o.a. identificatieplicht wat bij veel banken en overheidsdiensten gevraagd zal worden.