Verlengde gebruiksduur Buitenlandse Rijbewijs in Turkije

Verlengde gebruiksduur Buitenlandse Rijbewijs in Turkije

Print Friendly and PDF

Vanwege de heersende pandemie is het vrij moeilijk om internationaal te reizen. Dat brengt voor de semi-permanente buitenlandse bewoner van Turkije simpele ongemakken voort. Zoals het gebruik maken van je buitenlandse rijbewijs. Want hoe lang mag je met je buitenlandse rijbewijs in Turkije rondrijden? En hoe wordt de duur van die termijn berekend? Zijn er nadere verplichtingen?

 


De regel is dat een buitenlandse rijbewijs voor de niet-Turkse staatsburger geldig is voor de ononderbroken duur van 6 maanden vanaf aankomstdatum in Turkije. Voor een Turkse staatsburger dat 1 jaar.  Tevens dien je een notarieel gelegaliseerde Turkse vertaling van het buitenlandse rijbewijs bij je te hebben tijdens het rijden.

 

Mocht je binnen de wettelijke 6 maanden/1 jaar termijn het land hebben verlaten, dan begint alsnog een nieuwe gebruikstermijn vanaf de datum van aankomst. Mocht je langer als de hiervoor genoemde termijn in het land willen verblijven, dan dien je de buitenlandse rijbewijs in te ruilen voor een Turkse (internationaal) rijbewijs. De aanvraag voor de inwisseling van het buitenlandse rijbewijs naar een Turkse rijbewijs wordt ingediend bij de plaatselijke bevolkingsregistratie dienst (Nüfus Müdürlüğü).

 

Voor Turkse staatsburgers is het gebruiksduur van buitenlandse rijbewijzen Per 05 juni 2020 van 1 jaar verruimd naar 2 jaar. Jammer genoeg is deze wijziging niet van toepassing op de buitenlander. De regel dat een buitenlandse rijbewijs geldig is voor een ononderbroken duur van 6 maanden vanaf aankomstdatum in Turkije blijft bij hen van toepassing.

 

De opties om een afzonderlijk Turkse rijbewijs te behalen middels een Turkse Rijschool of vernieuwen van het verblijfsduur van het rijbewijs door een grensoverschrijdende in- en uitreis inplannen blijven mogelijk.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.